Najlepsze gospodarstwo rolne i zakład przetwórstwa w Powiecie Myszkowskim
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska i gospodarstwo rolne Krystiana Pikuły zostały wyróżnione w konkursie na najlepsze gospodarstwo i zakład przetwórstwa rolno-spożywczego Regionu Częstochowskiego. Zarząd Powiatu Myszkowskiego, oprócz udziału w typowaniu podmiotów, ufundował nagrody dla naszych laureatów.
Jak co roku podczas Krajowej Wystawy Rolniczej w Częstochowie i Dożynek Jasnogórskich ma miejsce uroczysta gala finałowa konkursu. Przedsiębiorcy i rolnicy z Powiatu Myszkowskiego już niejednokrotnie zdobywali nagrody i wyróżnienia za swoją działalność. Dożynki połączone z konkursem od lat cieszą się wielką popularnością, promując rolnictwo poprzez prezentacje rolne oraz nobilitacje wyróżniających się rolników i osób zaangażowanych w przetwórstwo rolne.
Przed kilkoma dniami specjalna komisja, złożona z przedstawicieli Powiatu Myszkowskiego, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Częstochowie i Urzędu Miasta Częstochowy, przeprowadziła wizytację zarówno wytypowanego gospodarstwa rolnego, jak i zakładu przetwórstwa. Powiat Myszkowski reprezentował Członek Zarządu Jakub Grabowski i przedstawicielka Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Myszkowie Iwona Chmurzewska.
W kategorii Najlepsze Gospodarstwo Rolne – w konkursie bierze udział gospodarstwo Krystiana Pikuły z Mzurowa na terenie gminy Niegowa. Powierzchnia gospodarstwa, specjalizującego się zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej, to przeszło 40 ha gruntów ornych. Uprawą dominującą jest nie tylko rzepak ozimy, ale też zboża, takie jak: jęczmień, pszenica i pszenżyto. Ponadto gospodarstwo skupia się na hodowli bydła mlecznego.
Wyróżniony rolnik Krystian Pikuła przedstawia Członkowi Zarządu Powiatu Myszkowskiego Jakubowi Grabowskiemu informacje dotyczące uprawz zbóż
Wyróżniony rolnik Krystian Pikuła przedstawia Członkowi Zarządu Powiatu Myszkowskiego Jakubowi Grabowskiemu informacje dotyczące uprawz zbóż
Stan pogłowia przedstawia się następująco: krowy mleczne 14, jałówki hodowlane 10 szt., cielęta 8 szt. Co więcej pan Krystian jest tzw. „młodym rolnikiem”, bowiem w 2011 roku był beneficjentem działania „Premia dla Młodych Rolników” w ramach PROW (Programów Rozwojów Obszarów Wiejskich w latach 207-2013).
Gospodarstwo obejmuje także hodowlę bydła; tu: Jakub Grabowski wraz z komisją ogląda obecne pogłowie
W kategorii Najlepszy Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego wyróżniona została, prowadzona od 1995 roku przez prezesa Romana Kurka, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska z Żarek, która obecnie zajmuje się produkcją chleba. Piekarnia prowadzi wypiek metodą tradycyjną na piecu RRK opalanym węglem. Każdy bochenek jest pieczołowicie przygotowywany i wsuwany na łopacie do pieca.
Wizyta komisji w piekarni Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska po zakończeniu pieczenia chleba; pierwsza z lewej Iwona Chmurzewska, obok - Jakub Grabowski
Wielkość wypieku to około 30 ton miesięcznie. Dominuje chleb mieszany, pszenno-żytni, wypiekany w blaszkach lub bezpośrednio na trzonie pieca. Obecnie firma współpracuje z dwoma dostawcami mąki. Wyroby piekarni można kupić na terenie Powiatu Myszkowskiego, a sprzedaż odbywa się zarówno w sieciach sklepowych, jak i – na terenach, gdzie nie ma sklepów – z samochodu.
Wielkość wypieku to około 30 ton miesięcznie. Dominuje chleb mieszany, pszenno-żytni, wypiekany w blaszkach lub bezpośrednio na trzonie pieca. Obecnie firma współpracuje z dwoma dostawcami mąki. Wyroby piekarni można kupić na terenie Powiatu Myszkowskiego, a sprzedaż odbywa się zarówno w sieciach sklepowych, jak i – na terenach, gdzie nie ma sklepów – z samochodu.
Obecnie w piekarnie pracuje 20 osób. Praca odbywa się przez 6 dni w tygodniu w systemie: I zmiana – godz. 3.00 – 11.00 i III zmiana – godz. 20.00-3.00 – zgodnie z zapotrzebowaniem lokalnej klienteli.
Zakład powstał w 1907 r. Początkowo nosił nazwę - Stowarzyszenie Spożywcze Chrześcijańskie w Żarkach, a w roku 1919 została ona zmieniona na Chrześcijańskie Spółdzielcze Spożywców w Żarkach. W roku 1948 utworzono nazwę, która obowiązuje do dzisiaj.
Chleb wypieczony w dniu wizyty komisji
Uroczystość wręczenia nagród odbędzie się 3 września w Akademii Polonijnej w Częstochowie.
Na skróty
Zobacz najpotrzebniejsze linki
-
Otwarte konkursy ofert
-
Projekty unijne realizowane przez Powiat Myszkowski w ramach RPO WSL 2014-2020
-
Konsultacje z organizacjami pozarządowymi
-
Przydatne linki
-
Rozkład godzin pracy aptek wraz z dyżurami
-
Punkty nieodpłatnej pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego
-
Dofinansowanie z budżetu państwa dla SP ZOZ
-
Aktywni w Powiecie Myszkowskim
-
Kierunki kształcenia na rok szkolny 2023-2024 w Szkołach Powiatu Myszkowskiego
-
Regionalny System Ostrzegania - Poradnik
-
Informacja dot. rozpowszechniania wizerunku
-
Jakość Powietrza / Ostrzeżenia alarmowe
-
Dofinansowanie z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
-
Projekt unijny realizowany przez Powiat Myszkowski w ramach EFRROW: "Europa inwestująca w obszary wiejskie" 2014-2020 - scalenie gruntów