Dzień otwarty w Zespole Szkół w Żarkach
W Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach miał miejsce Dzień Otwarty. Gimnazjaliści, którzy interesują się ofertami szkół w powiecie myszowskim mieli okazję wziąć udział w bardzo ciekawym przedsięwzięciu artystyczno-sportowym, jak również zapoznać się z warunkami, jakie panują w szkole. „Ucz się w ZS im. T. Kościuszki w Żarkach, bo to dobra marka” – taki przekaz sformułowali uczniowie i nauczyciele szkoły.
Na początek gimnazjalistów oczekiwała miła niespodzianka: ponieważ 29 maja jest Międzynarodowym Dniem Tańca, w szkole gościli finaliści programu ,,You can dance” – Tito i Mario.
Gości i młodzież przywitała dyrektor placówki Mariola Piątek.
- Reprezentujemy dynamicznie rozwijającą się placówkę, która zaskakuje innowacyjnością działań skierowanych na pożądane kompetencje zawodowe i interpersonalne młodzieży. Oferta kształcenia stawia na zawody prestiżowe, po których każdy absolwent będzie miał zatrudnienie i godne wynagrodzenie. Nasze atuty to: Wysokie wyniki matur i egzaminów zawodowych kształtujące się na poziomie 90%, bezpłatne, dodatkowe zajęcia z każdego przedmiotu i tzw. uczenie „do skutku ”,nowocześnie wyposażone pracownie zawodowe , efektywna współpraca z pracodawcami w kraju i za granicą, sukcesy w konkursach ogólnopolskich oraz dobry system mobilizacji uczniów do nauki. Działania te cieszą się coraz większym zainteresowaniem gimnazjalistów – powiedziała Mariola Piątek, dyrektor ZS im. T. Kościuszki w Żarkach.
Mistrzowie tańca zaprezentowali porywające show tańca nowoczesnego, a także przeprowadzili warsztaty taneczne dla młodzieży, wciągając ich do wspólnej, emocjonującej zabawy. Ważnym elementem spotkania był trzydziestominutowy wywiad dotyczący kariery tancerzy.
Następnie wprowadzeni w dobry nastrój goście mogli obejrzeć stoiska, eksponujące ofertę edukacyjną na rok szk. 2014/2015.
W ramach Liceum Ogólnokształcącego zaproponowano klasy:
• humanistyczną z możliwością zajęć dodatkowych w kołach: dziennikarskim, teatralnym, prawniczym;
• biologiczno – chemiczną – z ofertą zajęć w kole biologicznym oraz zajęć z nowoczesnych technologii w medycynie i farmacji;
• matematyczno – fizyczną z możliwością dodatkowych zajęć z nowoczesnych technologii w informatyce;
• turystyczno – sportową z ofertą dodatkowych godzin w f – u oraz zajęć z nowoczesnych technologii w geoinformatyce.
W ramach Technikum proponuje się profile:
• technik informatyk z możliwością dodatkowych zajęć z nowoczesnych technologii w informatyce, zajęć praktycznych z sieci komputerowych oraz ze składania komputerów;
• technik handlowiec – z ofertą kursu obsługi kasy fiskalnej;
• technik organizacji reklamy - nowy kierunek, umożliwiający uczniom poznawanie nowoczesnych technologii w zakresie tworzenia reklamy wizualnej;
• technik hotelarstwa – w ramach tego profilu realizowany jest projekt: ,,Hotelarstwo bez granic’’, który umożliwia uczniom odbywanie staży i praktyk zawodowych w hotelach i restauracjach Londynu;
• technik żywienia i usług gastronomicznych – również z ofertą odbywania staży i praktyk za granicą oraz z propozycją ukończenia kursu barmańskiego
W zakresie Szkoły Policealnej proponuje się kierunki:
• technik usług kosmetycznych - z pakietem usług dla maturzystów i nie tylko w szkolnym gabinecie kosmetycznym;
• opiekun osoby starszej - dla tych, którzy myślą o pracy w tym charakterze.
• rachunkowość i finanse
Dużą popularnością cieszyły się plansze, przedstawiające przedstawicieli poszczególnych zawodów, wyeksponowane pod hasłem: ,,W tym zawodzie Ci do twarzy’’. Gimnazjaliści bardzo chętnie ,,przymierzali się’’ do nich oraz robili sobie pamiątkowe zdjęcia jako informatycy, hotelarze, pracownicy branży gastronomicznej, reklamy oraz jako lekarze i prawnicy.
Niewątpliwą atrakcją imprezy były potrawy do degustacji, przygotowywane przez uczniów kl. II technikum gastronomicznego. W obecności gości, pod okiem Marzenny Lesiak, serwowano: naleśniki z farszem serowo – mięsnym lub na słodko - z konfiturą i bitą śmietaną, warzywa smażone w cieście piwnym, sałatkę jarzynową i śledziową; były też smaczne wypieki: rogaliki z konfiturą, ciasteczka maślane, bezy.
Wszyscy gimnazjaliści otrzymali czapki z logo szkoły, niewątpliwie przydadzą się na wakacje!!!
- Wyrażamy przekonanie, że oferta kształcenia w naszej szkole jest imponująca. Uczniowie otrzymują tutaj bardzo dobre przygotowanie do matury i egzaminów zawodowych. Oferujemy dodatkowe, bezpłatne zajęcia z przedmiotów maturalnych, gruntowne i profesjonalne przygotowanie do wybranego zawodu poprzez praktykę w kraju i za granicą (prestiżowe firmy m.in. Hotel Gołębiewski, Holiday Inn, Marriott, Crowne Plaza oraz Intercontinental w Londynie; w trakcie realizacji jest również nawiązanie współpracy z firmami informatycznymi Blumenbecker i Signity ), gdzie uczniowie już otrzymują zaświadczenia i certyfikaty wzbogacające CV. Młodzież naszej szkoły może również poszerzać swoje kompetencje, korzystając z różnych kursów kwalifikacyjnych (barmański, baristyczny, kasy fiskalnej, programów komputerowych), a także ma okazje do spotkań z ludźmi sukcesu. Gośćmi naszymi byli m. in.: Pascal Brodnicki, A.M. Wesołowska oraz Karol Okrasa, który najlepszym uczniom z technikum gastronomicznego zaoferował możliwość odbycia praktyk zawodowych w restauracji, której jest właścicielem, gdzie pod okiem mistrzów mają szansę zaprezentować swoje umiejętności, co zostanie uhonorowane certyfikatem bądź dyplomem- szeroko omawia ofertę swej szkoły dyrektor M. Piątek.
Obecnie w szkole realizowanych jest 9 projektów, w tym m. in. projekt ,,Profesjonalna edukacja inwestycją w naszą przyszłość’’, który umożliwi placówce doposażenie pracowni w profesjonalny sprzęt stanowiskowy, gdzie uczniowie będą kształcić się poprzez symulację pracy zawodzie w danym zawodzie.
Nie od dziś wiadomo, ze dużym zainteresowaniem uczniów cieszą się także wycieczki dydaktyczne, organizowane we współpracy z szkołami wyższymi, m.in. Uczelnią Świętokrzyską oraz Instytutem Onkologii w Kielcach, gdzie młodzież uczestniczy w wykładach, ćwiczeniach i warsztatach, poznając nowoczesne technologie w medycynie; wyjazdy na Noc Biologów na Uniwersytecie Śląskim, do Ogrodu Botanicznego w Krakowie z zajęciami w palmiarni, na warsztaty ekologiczne w Beskidzie Żywieckim, do Pałacu Młodzieży w Katowicach – na warsztaty chemiczne, do kina IMAX na filmy dydaktyczne oraz warsztaty o filmie i produkcji filmów w 3D i inne.
Uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania i pasje, mając do dyspozycji szeroki wachlarz zajęć pozalekcyjnych.
Dyrekcja i grono pedagogiczne Zespołu Szkół serdecznie dziękują Dyrekcjom gimnazjów oraz nauczycielom i uczniom, którzy pozytywnie odpowiedzieli na nasze zaproszenie, a także osobom, które wyraziły życzliwość dla naszych dokonań.
Dyrekcja serdecznie dziękuje nauczycielom ZS Żarki za ogromny wkład pracy w przygotowanie Dnia Otwartego Szkoły.
Uczniowie z chęcią wzięli udział w warsztatach tańca pod kierunkiem profesjonalistów
Na początek gimnazjalistów oczekiwała miła niespodzianka: ponieważ 29 maja jest Międzynarodowym Dniem Tańca, w szkole gościli finaliści programu ,,You can dance” – Tito i Mario.
Gości i młodzież przywitała dyrektor placówki Mariola Piątek.
- Reprezentujemy dynamicznie rozwijającą się placówkę, która zaskakuje innowacyjnością działań skierowanych na pożądane kompetencje zawodowe i interpersonalne młodzieży. Oferta kształcenia stawia na zawody prestiżowe, po których każdy absolwent będzie miał zatrudnienie i godne wynagrodzenie. Nasze atuty to: Wysokie wyniki matur i egzaminów zawodowych kształtujące się na poziomie 90%, bezpłatne, dodatkowe zajęcia z każdego przedmiotu i tzw. uczenie „do skutku ”,nowocześnie wyposażone pracownie zawodowe , efektywna współpraca z pracodawcami w kraju i za granicą, sukcesy w konkursach ogólnopolskich oraz dobry system mobilizacji uczniów do nauki. Działania te cieszą się coraz większym zainteresowaniem gimnazjalistów – powiedziała Mariola Piątek, dyrektor ZS im. T. Kościuszki w Żarkach.
Mistrzowie tańca zaprezentowali porywające show tańca nowoczesnego, a także przeprowadzili warsztaty taneczne dla młodzieży, wciągając ich do wspólnej, emocjonującej zabawy. Ważnym elementem spotkania był trzydziestominutowy wywiad dotyczący kariery tancerzy.
Następnie wprowadzeni w dobry nastrój goście mogli obejrzeć stoiska, eksponujące ofertę edukacyjną na rok szk. 2014/2015.
W ramach Liceum Ogólnokształcącego zaproponowano klasy:
• humanistyczną z możliwością zajęć dodatkowych w kołach: dziennikarskim, teatralnym, prawniczym;
• biologiczno – chemiczną – z ofertą zajęć w kole biologicznym oraz zajęć z nowoczesnych technologii w medycynie i farmacji;
• matematyczno – fizyczną z możliwością dodatkowych zajęć z nowoczesnych technologii w informatyce;
• turystyczno – sportową z ofertą dodatkowych godzin w f – u oraz zajęć z nowoczesnych technologii w geoinformatyce.
W ramach Technikum proponuje się profile:
• technik informatyk z możliwością dodatkowych zajęć z nowoczesnych technologii w informatyce, zajęć praktycznych z sieci komputerowych oraz ze składania komputerów;
• technik handlowiec – z ofertą kursu obsługi kasy fiskalnej;
• technik organizacji reklamy - nowy kierunek, umożliwiający uczniom poznawanie nowoczesnych technologii w zakresie tworzenia reklamy wizualnej;
• technik hotelarstwa – w ramach tego profilu realizowany jest projekt: ,,Hotelarstwo bez granic’’, który umożliwia uczniom odbywanie staży i praktyk zawodowych w hotelach i restauracjach Londynu;
• technik żywienia i usług gastronomicznych – również z ofertą odbywania staży i praktyk za granicą oraz z propozycją ukończenia kursu barmańskiego
W zakresie Szkoły Policealnej proponuje się kierunki:
• technik usług kosmetycznych - z pakietem usług dla maturzystów i nie tylko w szkolnym gabinecie kosmetycznym;
• opiekun osoby starszej - dla tych, którzy myślą o pracy w tym charakterze.
• rachunkowość i finanse
Dużą popularnością cieszyły się plansze, przedstawiające przedstawicieli poszczególnych zawodów, wyeksponowane pod hasłem: ,,W tym zawodzie Ci do twarzy’’. Gimnazjaliści bardzo chętnie ,,przymierzali się’’ do nich oraz robili sobie pamiątkowe zdjęcia jako informatycy, hotelarze, pracownicy branży gastronomicznej, reklamy oraz jako lekarze i prawnicy.
Niewątpliwą atrakcją imprezy były potrawy do degustacji, przygotowywane przez uczniów kl. II technikum gastronomicznego. W obecności gości, pod okiem Marzenny Lesiak, serwowano: naleśniki z farszem serowo – mięsnym lub na słodko - z konfiturą i bitą śmietaną, warzywa smażone w cieście piwnym, sałatkę jarzynową i śledziową; były też smaczne wypieki: rogaliki z konfiturą, ciasteczka maślane, bezy.
Wszyscy gimnazjaliści otrzymali czapki z logo szkoły, niewątpliwie przydadzą się na wakacje!!!
- Wyrażamy przekonanie, że oferta kształcenia w naszej szkole jest imponująca. Uczniowie otrzymują tutaj bardzo dobre przygotowanie do matury i egzaminów zawodowych. Oferujemy dodatkowe, bezpłatne zajęcia z przedmiotów maturalnych, gruntowne i profesjonalne przygotowanie do wybranego zawodu poprzez praktykę w kraju i za granicą (prestiżowe firmy m.in. Hotel Gołębiewski, Holiday Inn, Marriott, Crowne Plaza oraz Intercontinental w Londynie; w trakcie realizacji jest również nawiązanie współpracy z firmami informatycznymi Blumenbecker i Signity ), gdzie uczniowie już otrzymują zaświadczenia i certyfikaty wzbogacające CV. Młodzież naszej szkoły może również poszerzać swoje kompetencje, korzystając z różnych kursów kwalifikacyjnych (barmański, baristyczny, kasy fiskalnej, programów komputerowych), a także ma okazje do spotkań z ludźmi sukcesu. Gośćmi naszymi byli m. in.: Pascal Brodnicki, A.M. Wesołowska oraz Karol Okrasa, który najlepszym uczniom z technikum gastronomicznego zaoferował możliwość odbycia praktyk zawodowych w restauracji, której jest właścicielem, gdzie pod okiem mistrzów mają szansę zaprezentować swoje umiejętności, co zostanie uhonorowane certyfikatem bądź dyplomem- szeroko omawia ofertę swej szkoły dyrektor M. Piątek.
Obecnie w szkole realizowanych jest 9 projektów, w tym m. in. projekt ,,Profesjonalna edukacja inwestycją w naszą przyszłość’’, który umożliwi placówce doposażenie pracowni w profesjonalny sprzęt stanowiskowy, gdzie uczniowie będą kształcić się poprzez symulację pracy zawodzie w danym zawodzie.
Nie od dziś wiadomo, ze dużym zainteresowaniem uczniów cieszą się także wycieczki dydaktyczne, organizowane we współpracy z szkołami wyższymi, m.in. Uczelnią Świętokrzyską oraz Instytutem Onkologii w Kielcach, gdzie młodzież uczestniczy w wykładach, ćwiczeniach i warsztatach, poznając nowoczesne technologie w medycynie; wyjazdy na Noc Biologów na Uniwersytecie Śląskim, do Ogrodu Botanicznego w Krakowie z zajęciami w palmiarni, na warsztaty ekologiczne w Beskidzie Żywieckim, do Pałacu Młodzieży w Katowicach – na warsztaty chemiczne, do kina IMAX na filmy dydaktyczne oraz warsztaty o filmie i produkcji filmów w 3D i inne.
Uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania i pasje, mając do dyspozycji szeroki wachlarz zajęć pozalekcyjnych.
Dyrekcja i grono pedagogiczne Zespołu Szkół serdecznie dziękują Dyrekcjom gimnazjów oraz nauczycielom i uczniom, którzy pozytywnie odpowiedzieli na nasze zaproszenie, a także osobom, które wyraziły życzliwość dla naszych dokonań.
Dyrekcja serdecznie dziękuje nauczycielom ZS Żarki za ogromny wkład pracy w przygotowanie Dnia Otwartego Szkoły.
Uczniowie z chęcią wzięli udział w warsztatach tańca pod kierunkiem profesjonalistów
Na skróty
Zobacz najpotrzebniejsze linki
-
Otwarte konkursy ofert
-
Projekty unijne realizowane przez Powiat Myszkowski w ramach RPO WSL 2014-2020
-
Konsultacje z organizacjami pozarządowymi
-
Przydatne linki
-
Rozkład godzin pracy aptek wraz z dyżurami
-
Punkty nieodpłatnej pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego
-
Dofinansowanie z budżetu państwa dla SP ZOZ
-
Aktywni w Powiecie Myszkowskim
-
Kierunki kształcenia na rok szkolny 2023-2024 w Szkołach Powiatu Myszkowskiego
-
Regionalny System Ostrzegania - Poradnik
-
Informacja dot. rozpowszechniania wizerunku
-
Jakość Powietrza / Ostrzeżenia alarmowe
-
Dofinansowanie z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
-
Projekt unijny realizowany przez Powiat Myszkowski w ramach EFRROW: "Europa inwestująca w obszary wiejskie" 2014-2020 - scalenie gruntów