Baba wielkanocna zjedzona
W dniu 10 kwietnia 2011 roku w Gimnazjum im. Kazimierza Wielkiego w Krzepicach odbyła się VI edycja Regionalnej Prezentacji Stołów Wielkanocnych pn. „Baba Wielkanocna”. Świąteczne nakrycia przygotowały gminy wchodzące w skład regionu częstochowskiego. Wśród wystawców znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich ze wszystkich gmin regionu częstochowskiego, a także z dwóch Zespołów Szkół. Powiat myszkowski reprezentowały Panie z Poraja oraz Koziegłów.
Wśród przybyłych gości dostrzec można było przedstawicieli władz z regionu oraz kraju. W przeglądzie stołów wielkanocnych uczestniczyli parlamentarzyści, wójtowie, burmistrzowie, szefowie jednostek wojewódzkich związanych z rolnictwem oraz wicestarosta powiatu myszkowskiego Jan Kieras, wójt gminy Poraj Łukasz Stachera, a także radni naszego powiatu Anna Socha-Korendo, Mariusz Musialik i Rafał Kępski.
Wszystkich przybyłych czekało gorące powitanie i skrócony program artystyczny. Z uwagi na rocznicę katastrofy samolotu prezydenckiego część występów zachowana była w atmosferze pełnej powagi, a podczas prezentacji stołów całkowicie zrezygnowano z oprawy muzycznej. Przewodnicząca Rady Krajowej KGW w Warszawie Bernadetta Niemczyk rozpoczęła spotkanie minutą ciszy i wspomnieniem o zeszłorocznej tragedii. W dalszej części programu występowały dzieci z przedszkola, szkoły podstawowej i gimnazjum w Krzepicach. Zgodnie z tradycją, po oficjalnej części proboszcz miejscowej parafii poświęcił pokarmy na stołach, a zwiedzający mogli rozpocząć degustację potraw.
Na stołach dominowały staropolskie dania, a po sali unosił się zapach świątecznych potraw. Nie mogło zabraknąć tradycyjnych babek, mazurków i kołaczy. Dla gości z większym apetytem gospodynie przygotowały pieczone żeberka, różne rodzaje swojskich wędlin i pasztety domowe. Dużą popularnością cieszyły się jajka, które podano zarówno w formie past, jak i dań głównych w różnej postaci. Można było spróbować jajek faszerowanych, jajek w kaszy gryczanej oraz pasztetów jajecznych. Na stołach gospodyń nie zabrakło również swojskich trunków, w tym nalewek z pigwy, wiśni i innych owoców oraz wykwintnych zakąsek. Wszystkie potrawy podano tak, by zwiedzający poczuli atmosferę zbliżających się świąt. Obok atrakcji smakowych zaprezentowano dzieła przyjemne dla oka. Panie z KGW udowodniły, że tradycyjne potrawy oraz rękodzieła ludowe i artystyczne nadal cieszą się ogromną popularnością i mogą być obecne na współczesnych stołach.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Koziegłów
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Poraja
Wśród przybyłych gości dostrzec można było przedstawicieli władz z regionu oraz kraju. W przeglądzie stołów wielkanocnych uczestniczyli parlamentarzyści, wójtowie, burmistrzowie, szefowie jednostek wojewódzkich związanych z rolnictwem oraz wicestarosta powiatu myszkowskiego Jan Kieras, wójt gminy Poraj Łukasz Stachera, a także radni naszego powiatu Anna Socha-Korendo, Mariusz Musialik i Rafał Kępski.
Wszystkich przybyłych czekało gorące powitanie i skrócony program artystyczny. Z uwagi na rocznicę katastrofy samolotu prezydenckiego część występów zachowana była w atmosferze pełnej powagi, a podczas prezentacji stołów całkowicie zrezygnowano z oprawy muzycznej. Przewodnicząca Rady Krajowej KGW w Warszawie Bernadetta Niemczyk rozpoczęła spotkanie minutą ciszy i wspomnieniem o zeszłorocznej tragedii. W dalszej części programu występowały dzieci z przedszkola, szkoły podstawowej i gimnazjum w Krzepicach. Zgodnie z tradycją, po oficjalnej części proboszcz miejscowej parafii poświęcił pokarmy na stołach, a zwiedzający mogli rozpocząć degustację potraw.
Na stołach dominowały staropolskie dania, a po sali unosił się zapach świątecznych potraw. Nie mogło zabraknąć tradycyjnych babek, mazurków i kołaczy. Dla gości z większym apetytem gospodynie przygotowały pieczone żeberka, różne rodzaje swojskich wędlin i pasztety domowe. Dużą popularnością cieszyły się jajka, które podano zarówno w formie past, jak i dań głównych w różnej postaci. Można było spróbować jajek faszerowanych, jajek w kaszy gryczanej oraz pasztetów jajecznych. Na stołach gospodyń nie zabrakło również swojskich trunków, w tym nalewek z pigwy, wiśni i innych owoców oraz wykwintnych zakąsek. Wszystkie potrawy podano tak, by zwiedzający poczuli atmosferę zbliżających się świąt. Obok atrakcji smakowych zaprezentowano dzieła przyjemne dla oka. Panie z KGW udowodniły, że tradycyjne potrawy oraz rękodzieła ludowe i artystyczne nadal cieszą się ogromną popularnością i mogą być obecne na współczesnych stołach.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Koziegłów
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Poraja
Na skróty
Zobacz najpotrzebniejsze linki
-
Otwarte konkursy ofert
-
Projekty unijne realizowane przez Powiat Myszkowski w ramach RPO WSL 2014-2020
-
Konsultacje z organizacjami pozarządowymi
-
Przydatne linki
-
Rozkład godzin pracy aptek wraz z dyżurami
-
Punkty nieodpłatnej pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego
-
Dofinansowanie z budżetu państwa dla SP ZOZ
-
Aktywni w Powiecie Myszkowskim
-
Kierunki kształcenia na rok szkolny 2023-2024 w Szkołach Powiatu Myszkowskiego
-
Regionalny System Ostrzegania - Poradnik
-
Informacja dot. rozpowszechniania wizerunku
-
Jakość Powietrza / Ostrzeżenia alarmowe
-
Dofinansowanie z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
-
Projekt unijny realizowany przez Powiat Myszkowski w ramach EFRROW: "Europa inwestująca w obszary wiejskie" 2014-2020 - scalenie gruntów