Biuro Zarządzania Kryzysowego Starosty Myszkowskiego informuje
Biuro Zarządzania Kryzysowego Starosty Myszkowskiego informuje, że w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej grypy ptaków Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał 1 grudnia br. rozporządzenie wprowadzające środki związane z wystąpieniem grypy ptaków.
Fot. Andrzej Kozłowski
Obowiązuje bezwzgledny zakaz trzymania drobiu na otwartej przestrzeni
Niniejszym rozporządzeniem wprowadza się:
1) zakaz:
a) organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem żywych ptaków,
b) przechowywania i prezentacji w celu sprzedaży, oferowania do sprzedaży, sprzedaży, dostarczania oraz każdego innego sposobu zbycia żywych ptaków na targowiskach,
c) utrzymywania kur, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek, perlic, strusi oraz innych bezgrzebieniowców, gołębi, bażantów i kuropatw na otwartej przestrzeni,
d) pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
2) nakaz izolowania kaczek i gęsi od innego drobiu.
GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY INFORMUJE JAK UNIKNĄĆ ZAKAŻENIA "GRYPĄ PTAKÓW"
- Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni C.
- Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy
- Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci
- Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci
- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi
- Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozy z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ WYDAWANYCH PRZEZ PRZEDSTAWICIELI INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ I PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ.
Fot. Andrzej Kozłowski
Obowiązuje bezwzgledny zakaz trzymania drobiu na otwartej przestrzeni
Niniejszym rozporządzeniem wprowadza się:
1) zakaz:
a) organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem żywych ptaków,
b) przechowywania i prezentacji w celu sprzedaży, oferowania do sprzedaży, sprzedaży, dostarczania oraz każdego innego sposobu zbycia żywych ptaków na targowiskach,
c) utrzymywania kur, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek, perlic, strusi oraz innych bezgrzebieniowców, gołębi, bażantów i kuropatw na otwartej przestrzeni,
d) pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
2) nakaz izolowania kaczek i gęsi od innego drobiu.
GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY INFORMUJE JAK UNIKNĄĆ ZAKAŻENIA "GRYPĄ PTAKÓW"
- Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni C.
- Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy
- Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci
- Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci
- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi
- Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozy z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ WYDAWANYCH PRZEZ PRZEDSTAWICIELI INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ I PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ.
Na skróty
Zobacz najpotrzebniejsze linki
-
Otwarte konkursy ofert
-
Projekty unijne realizowane przez Powiat Myszkowski w ramach RPO WSL 2014-2020
-
Konsultacje z organizacjami pozarządowymi
-
Przydatne linki
-
Rozkład godzin pracy aptek wraz z dyżurami
-
Punkty nieodpłatnej pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego
-
Dofinansowanie z budżetu państwa dla SP ZOZ
-
Aktywni w Powiecie Myszkowskim
-
Kierunki kształcenia na rok szkolny 2023-2024 w Szkołach Powiatu Myszkowskiego
-
Regionalny System Ostrzegania - Poradnik
-
Informacja dot. rozpowszechniania wizerunku
-
Jakość Powietrza / Ostrzeżenia alarmowe
-
Dofinansowanie z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
-
Projekt unijny realizowany przez Powiat Myszkowski w ramach EFRROW: "Europa inwestująca w obszary wiejskie" 2014-2020 - scalenie gruntów