Laury dla najlepszego gospodarstwa i zakładu przetwórstwa rolnego

Gospodarstwo rolne Szymona Ćwika z Gniazdowa oraz Firma „Złoty Bażant”, prowadzona przez Jarosława Całkę, zostały nagrodzone w konkursie na najlepsze gospodarstwo rolne i najlepszy zakład przetwórstwa rolno-spożywczego Regionu Częstochowskiego. Wszystko w ramach XXVI Krajowej Wystawy Rolniczej, która odbywa się corocznie podczas Ogólnopolskich Dożynek Jasnogórskich. Zarząd Powiatu Myszkowskiego, oprócz udziału w typowaniu podmiotów, ufundował nagrody dla naszych laureatów.

dozynk.jpg
Przewodniczący Rady Powiatu Andrzej Jastrzębski i Radny Józef Lazar z laureatem Szymonem Ćwikiem

Podczas uroczystego finału w Sali o. Augustyna Kordeckiego na Jasnej Górze w Częstochowie nagrody laureatom z Powiatu Myszkowskiego wręcza Przewodniczący Rady Powiatu w Myszkowie Andrzej Jastrzębski i Radny Powiatu Myszkowskiego Józef Lazar.
    
W sierpniu specjalna komisja, złożona z przedstawicieli Powiatu Myszkowskiego, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Częstochowie i Urzędu Miasta Częstochowy, przeprowadziła wizytację gospodarstwa rolnego i zakładu przetwórstwa. Powiat Myszkowski reprezentowali Wicestarosta Myszkowski Anna Socha-Korendo, Przewodniczący Rady Powiatu w Myszkowie Andrzej Jastrzębski,  Radny Powiatu Myszkowskiego Józef Lazar i przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Urzędu Miasta Częstochowy.
 
Laur dla najlepszego gospodarstwa odebrał Szymon Ćwik z Gniazdowa. Obecny właściciel prowadzi gospodarstwo o powierzchni ponad 60 ha od 2010 roku, które przejął po rodzicach. Głównym kierunkiem działalności jest produkcja roślinna: uprawa zbóż: głównie pszenica, pszenżyto, a także zasiewy rzepaku, soi, kukurydzy. Nowoczesny park maszynowy sprzyja poprawie wydajności pracy i wysokości uzyskiwanych plonów. Przyczynia się także do zmniejszenia kosztów jednostkowych. Modernizacja gospodarstwa była możliwa dzięki pozyskiwaniu środków finansowych z Funduszy Unijnych. Komisja stwierdziła wysoki poziom zaangażowania rolnika w całokształt prac i czynności związanych z nowoczesnym i wydajnym prowadzeniem gospodarstwa.

doz.jpg
Radny Józef Lazar z laureatem Szymonem Ćwikiem podczas Gali

Tytuł najlepszego zakładu przetwórstwa rolnego przypadł Firmie „Złoty Bażant”, prowadzonej przez Jarosława Całkę, która powstała w 2000 r. Zakład prowadzi wypiek chleba pszennego, ciemnego i typowo żytniego. Dzienna produkcja to około 500-600 bochenków, a także wyrób produktów ciastkarskich. Pieczywo jest dobrej klasy z uwagi na fakt, że wypiek odbywa się metodą tradycyjną na zakwasie. Firma zatrudnia 7 osób, a oferta produkcyjna spotyka się z dużym zainteresowaniem klientów ze względu na jakość i korzystne ceny zbytu. Piekarnia stara się sprostać potrzebom wszystkich klientów i troszczy się o poprawę wypieków ze względu na jakość stosowanych środków. Zakład rozwozi swoje wyroby do sklepów i innych jednostek zamawiających.
 
Rolnicy z Powiatu Myszkowskiego oraz zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego od lat odbierają wyróżnienia i nagrody. Jest to dowód na to, jak wielką rolę pełni na naszym terenie produkcja rolnicza. Na tle całego Regionu działalność gospodarstw rolniczych i zakładów przetwórstwa prezentuje się znakomicie.
 
dozy.jpg
Przewodniczący Rady Powiatu Andrzej Jastrzębski podczas uroczystego finału w Sali o. Augustyna Kordeckiego na Jasnej Górze

Krajowa Wystawa Rolnicza przyciąga od lat kilkuset wystawców z całej Polski. Jest to więc niezwykła okazja do zaprezentowania własnych wyrobów i produktów. Rolnicy, producenci sprzętu rolniczego, wytwórcy nawozów, pasz i wszelkiego rolniczego asortymentu prezentują to, co mają najlepszego.

Dożynki Jasnogórskie, połączone z konkursem od lat cieszą się wielką popularnością, promując rolnictwo poprzez prezentacje rolne oraz nobilitacje wyróżniających się rolników.

dozynki.jpg
Na zdjęciu od lewej: Przewodniczący Rady Powiatu Andrzej Jastrzębski, laureat Szymon Ćwik, Przewodnicący Sejmiku Województwa Śląskiego Stanisław Gmitruk i Radny Powiatu Myszkowskiego Józef Lazar

dozyn.jpg
Biuro Promocji, Kultury i Sportu, 2017-09-05
Strona wykorzystuje pliki cookies
[X] Zamknij
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.